Inschrijving Midnightwalk 2024 gestart

5 Juni 2024

De inschrijving voor de nieuwe editie van de Midnightwalk Dokkum is geopend! 
Alle wandelaars die in 2022 hebben meegedaan hebben deze week een mail ontvangen met de mogelijkheid om als eerste alvast in te schrijven. Ook zijn in de media artikelen geplaatst over het aanstaande evenement.
Omdat in 2022 de inschrijving op een gegeven moment gesloten moest worden vanwege het grote aantal deelnemers hoopt de organisatie dat er door uitbreiding van het aantal toegestane deelnemers naar 3000 dat iedereen kan meelopen.
Volg het nieuws ook op www.midnightwalkdokkum.nl
 
 

concert Onbeperkt Muzikaal

15 Mei 2024

In de "Westereender" is abusieflijk een artikel geplaatst over een concert wat op 26 mei 2024 zou plaatsvinden.
Deze datum is NIET juist. Nadere info volgt later.
 
Het gaat over onderstaand concert:
Rotary Dokkum organiseert samen met muziekschool Opus3 het concert ‘Onbeperkt Muzikaal’. Een concert in de Bonifatiuskapel waarbij mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen op een echt podium te staan en hun muzikale talenten te tonen aan een groot publiek. Verschillende koren, bands en professionele muzikanten werken aan de middag, evenals muziekschool Opus3. De jongste muzikant met een beperking is 18, de oudste is 92. We willen ze de middag van hun leven bezorgen. Elkaar ontmoeten, samen muziek maken, plezier beleven als groep en er ondanks een beperking toch bij horen, zijn de doelen van de middag. 
 
 

Inschrijving Dockumer Granaet Rally geopend

28 Februari 2024

Op 15 juni wordt traditioneel de Dockumer Granaetrally weer gehouden. De inschrijving van deze altijd prima verzorgde rally is nu geopend dus grijp je kans en schrijf je alvast in via de website www.dokkumergranaetrally.nl. Of klik HIER
 
   
 
 

Lustrum editie Granaetrally groot succes

18 Juni 2023

Zaterdag 17 juni werd de 5e editie van de Dokkumer Granaetrally onder prachtige weersomstandigheden verreden.
Deze rally wordt ieder jaar georganiseerd door de gezamenlijke serviceclubs in Dokkum (Rotary, Lionsclub Bonifacius en Lionsclub NOF) mede om geld in te zamelen voor een goed doel.
   
    

MidnightWalk groot succes, €25000,00 voor goede doelen!

30 Oktober 2022

Afgelopen vrijdag hebben we de eerste Midnightwalk in Dokkum gehad en het was een overdonderend succes. Een jaar voorbereidingen (met onderbreking door de Covid pandemie) heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen.
Maar liefst 2500 deelnemers hadden zich op www.midnightwalkdokkum.nl ingeschreven en dat aantal was de dinsdag van te voren al bereikt.
Was de inschrijving langer open geweest dan waren er waarschijnlijk nog meer inschrijvingen geweest!
Klik hiernaast op 'lees verder' en dan onderstaande links voor een prachtig filmpje en foto's.
 

Hulp aan Oekraïnse vluchtelingen in Dokkum

25 Maart 2022

Na een Facebook actie van een aantal tandartsen met Oekraïns - Poolse connecties zijn een paar jonge vrouwen bij ons Rotary lid Grazyna Marska en haar man terecht gekomen in Dokkum.
Na Grazyna haar oproep op de clubavond om wat steun voor evt. woonruimte en vervoer heeft Jan Willem Hamstra zich hierover ontfermt en in samenspraak met het bestuur zijn er gelijk al een paar fietsen voor hen geregeld. Intussen is ook tijdelijke woonruimte gevonden in Tiny houses.
Fijn dat we samen met onze contacten zo hulp kunnen bieden in een vertrouwde omgeving.
Service above self.

Rabo kunstveiling

18 Maart 2022

  
 
Rotary & Lions Dokkum organiseren kunstveiling
 

Prachtig Dokkum is binnenkort “voelbaar” voor iedereen!

De Dokkumer bolwerken, de IJsfontein, de Bonifatiuskapel, de Admiraliteit en de sfeervolle grachten met hun historische panden en pakhuizen. In Dokkum valt genoeg te zien. Een belevenis die de drie serviceclubs in de stad iedereen gunnen - ook bezoekers die visueel gehandicapt zijn. Vandaar dat de Friese 11-steden stad binnenkort een gedetailleerde 3D plaquette krijgt, zodat iedereen de pracht en praal van Dokkum ook kan vóelen.

 

De bronzen 3D plaquette van de stad is het goede doel dat is uitgekozen door de drie serviceclubs in Dokkum. De financiering van het bijzondere beeld kent een opvallende herkomst. In 2020 schonk de Rabobank haar kunstcollectie uit het kantoor in Damwoude aan Rotaryclub Dokkum, Lionsclub Noordoost Friesland en Lionsclub Dokkum Bonifatius. Aan de drie serviceclubs het verzoek de werken te veilen en de opbrengst te gebruiken voor een lokaal goed doel.

 

De bronzen 3D plaquette zal in het hartje van de Dokkumer binnenstad een mooi plekje krijgen. Met de plaquette hopen de drie serviceclubs iedere bezoeker van hun stad te trakteren op alle highlights die Dokkum kent. Van de nieuwe IJsfontein tot de unieke contouren van de bolwerken, ieder detail zal in de bronzen plaquette met de grootste precies vorm krijgen.

 

Veilingdatum bekend

Op donderdagavond 7 april om 20.00u, zal de veiling van kunstwerken van onder andere Joan Miro, Klaas Koopmans, Benner, Corneille, Marc Chagall en Jan Kooistra worden georganiseerd. De veiling vindt plaats in één van de zalen van Sense in Dokkum. Veilingmeester Richard ter Borg zal de organisatie van de avond voor z’n rekening nemen. De kunstwerken zullen worden afgehamerd zonder het gebruikelijke opgeld.

 

Kijkdag

Voorafgaand aan de veiling wordt er op 2 en 3 april een kijkdag georganiseerd waarop geïnteresseerde kunstliefhebbers de werken alvast in alle rust kunnen bewonderen in Theater Sense in Dokkum. Meer informatie over de veiling vindt u op www.kunstveilingdokkum.nl. Hier kunt u de te veilen kunstwerken alvast digitaal bekijken.

 

 

Global Grant van Rotaryclub Dokkum voor studenten

15 Maart 2022

De Rotaryclub Dokkum steunt een gezondheidszorg project van Rotary Doctors Nederland in Dembi Dolo, Ethiopië.

 

De missie van Rotary Doctors Nederland is:

Medische zorg brengen in ontwikkelingslanden, waar de toegankelijkheid tot medische voorzieningen beperkt is of geheel ontbreekt. Deze medische zorg op een zodanige wijze organiseren, dat de lokale bevolking deze op termijn zelfstandig kan voortzetten. Op basis hiervan ook aandacht geven aan andere terreinen, zoals opleiding van een medische staf.

 

Om het project in Dembi Dolo op termijn over te kunnen dragen zijn er twee studenten in Addis Ababa opgeleid tot dental therapist.

Tsegaye Keno Gosa en Gurmesa Shuma Ayana hebben in februari deze opleiding met succes afgerond en hun diploma ontvangen.

 

   

Inmiddels zijn de studenten in Dembi Dolo teruggekeerd en met hun werkzaamheden begonnen. Als het reizen naar Ethiopie weer mogelijk is gaan Rotary doctors ter plaatse kijken of dit project afgerond kan worden.

De opleiding van de studenten is mogelijk gemaakt vanuit een Global Grant van de Rotary Foundation waarvoor op initiatief van de Rotaryclub Dokkum, de Rotaryclubs van Tiel, Eindhoven-Zuid, Paignton Engeland en Addis Ababa Entoto Ethiopie een bijdrage hebben geleverd.

 

Rotary Dokkum schenkt aan Maarten van der Weijden Foundation

11 December 2021

Maarten van der Weijden zwom in Dokkum de virtuele elfstedentocht om hiermee € 50.000,00 op te halen voor het onderzoek naar kanker.
Bij de foto Klaas, en Fenny die de cheque aan Daisy, de vrouw van Maarten overhandigen.
 
Vrijdag 10 december in alle vroegte begon Maarten aan zijn zwemtocht in een stromingsbad welke naast Hotel de Abdij was geplaatst. Ook was er extra een 'meezwembad' geplaatst zodat ook anderen Maarten konden steunen door een stuk met hem mee te zwemmen.
Rotary Dokkum ondersteunde deze actie van harte en daarom werd zaterdag een bedrag van €1000,00 door voorzitter Fenny Reitsma en mede rotarian Klaas Jensma aan Daisy, de vrouw van Maarten overhandigd.
 
Maarten had net een korte pauze 

Kabira project zesde lokaal

24 November 2021

Op 25 april 2021 heeft Stichting Kabira een financiële bijdrage van 5.500,00 euro ontvangen van Rotaryclub Dokkum voor de bouw van een nieuw klaslokaal voor basisschool Kabira. De school in het Oegandese dorp Munami had tot 2018 geen lokalen of gekwalificeerde leerkrachten en vele kinderen zaten op de grond onder de boom of in geïmproviseerde hutjes om toch de basis van het lezen en schrijven te leren.
 
Inmiddels is het lokaal opgeleverd en kan het vanaf januari 2022 in gebruik worden genomen. Het doel van de Stichting Kabira is om op termijn 10 lokalen voor de school te bouwen. 
 
6e lokaal voor Kabira
 
 
 
 
 
 
 
 

Rotary Doctors Nederland naar Ethiopie

1 November 2021

Eind oktober is een lid van de Rotaryclub Dokkum weer voor Rotary Doctors Nederland (RDN) naar Ethiopie geweest. 
 
De tandartsen van RDN hebben de twee studenten, die met een beurs van onder andere de Rotaryclub Dokkum zijn opgeleid, getraind in praktische vaardigheden. Deze training heeft in Addis Ababa plaatsgevonden en niet in Dembi Dolo vanwege reisbeperkingen die gelden voor Ethiopie.
 

Rotary Stimuleringsprijs

14 Februari 2021

 
 

Dembi Dolo, Ethiopië

18 September 2020

Een van de leden van de Rotaryclub Dokkum werkt voor Rotary Doctors Nederland aan een gezondheidszorg project in Ethiopie.
In het gebied waar gewerkt wordt ontbreken basale voorzieningen, zoals schoon drinkwater.

Bezoek buurtkamer aan Frans Antonides

27 Juni 2019

Twintig gasten van de buurtkamer in Dokkum zijn donderdagmorgen 27 juni op excursie geweest naar de boerderij van Frans Antonides. Van Rotary

1 jaar Buurtkamer succes

16 Mei 2019

Evaluatie eerste jaar Buurtkamer Dokkum: veel waardering en doorgaan

De buurtkamer in Dokkum mag alweer een jaar rekenen op steun en medewerking van onze vereniging. Na een korte evaluatie bleek dat de samenwerking zeer wordt gewaardeerd. Verschillende leden hebben al een bijdrage geleverd door op donderdagochtend aanwezig te zijn, waarbij een ieder op zijn eigen wijze een invulling geeft. Dat varieert van een goed gesprek tot een presentatie over producten of een muzikale ochtend. Onze inzet wordt erg gewaardeerd en daarom is besloten de samenwerking ook in het nieuwe clubjaar door te zetten. Wel vervalt in het tweede jaar onze wekelijkse aanwezigheid. Vanaf 3 oktober is een Rotary-lid iedere eerste donderdag van de maand aanwezig, op die donderdag doet Rotary "iets".
Er staan in de zomerperiode alweer een aantal leuke uitjes gepland zoals een boerderij excursie en een bezoek aan een visrestaurant. Ook de SInt en de Kerstman komen weer langs. Kortom: voor elk wat wils en gezien de positieve reacties gaan we zeker door. 

NLDoet

16 Maart 2019Rotaryclub Dokkum heeft zaterdag 16 maart weer graag meegedaan aan de jaarlijkse vrijwilligers dag van het Oranjefonds:  NLDoet. Dit jaar zijn een aantal leden wederom voor opknapwerkzaamheden bij Vluchtelingenwerk Dongeradeel geweest.
Bij het gebouw op Betterwird moesten wat klussen worden gedaan en zodoende hebben zijn leslokalen opgeknapt en de hal geverfd. Het resultaat mocht er weer zijn!  Nadien hebben de harde werkers met z'n allen genoten van een heerlijke maaltijd bereid door een Syrisch echtpaar.

Schoon drinkwater in Ethiopie

8 Februari 2019Een van de leden van de Rotaryclub Dokkum werkt voor Rotary Doctors Nederland aan een gezondheidszorg project in Ethiopie.
In het gebied waar gewerkt wordt ontbreken basale voorzieningen, zoals schoon drinkwater.
De Rotaryclub Dokkum heeft daarom het initiatief genomen om samen met de Rotaryclubs van Paignton, Tiel , Eindhoven-Zuid en Addis Ababa Entoto fondsen te werven om in  het dorp Aleku een schoon drinkwater voorziening te maken.
Daarnaast is het de bedoeling om gezondheidszorg project over 3 tot 4 jaar over te dragen aan locale medewerkers. Hiervoor moeten mensen worden opgeleid. Om de studie te betalen voor 2 studenten die in de toekomst het gezondheidszorg project zelfstandig kunnen voortzetten is ook geld nodig.
Met een bijdrages van de Rotaryclubs en een Global Grant van de  Rotary Foundation is nu ruim $ 92000,= (!) beschikbaar om deze doelen te realiseren.

Opnieuw actie voor Joris kerstboom

22 November 2018

Rotary doet opnieuw mee aan kerstboom actie

 
Foto: Marit Anker

Het televisieprogramma Joris’ Kerstboom van presentator Joris Linssen komt opnieuw naar Dokkum. Dat gebeurt weer in week 50 voorafgaand en tijdens de Kerstfair in de stad. Bij de grote kerstwensboom kunnen weer vele kerstballen met wensen in de boom worden gehangen. Leden van de Rotaryclub Dokkum ondersteunen deze activiteit weer van harte en zullen actief aanwezig zijn om de kerstballen te verkopen.

RC Dokkum helpt Sulawesi

9 November 2018

De Rotaryclub Dokkum heeft voor de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami op Sulawesi een Shelterbox beschikbaar gesteld. Een shelterbox is een stevige tent in een kist met watercontainers, gereedschap, solarlampen, kookgerei en andere middelen die slachtoffers in staat stellen zelf hun leven weer te op te bouwen. Dat geheel kan als tijdelijk onderkomen worden gebruikt voor een heel gezin. We hebben dit onderkomen aangeschaft bij de organisatie Shelterbox.
ShelterBox is een internationale noodhulporganisatie die noodhulp /noodonderkomens brengt naar mensen die getroffen worden door natuurrampen of conflicten, waar ook ter wereld. De organisatie  komt altijd direct in actie en heeft veel materiaal op voorraad op verschillende plaatsen in de wereld.
De autoriteiten van Sulawesi wilden eerst de hulpverlening zelf verzorgen, maar in oktober is alsnog Shelterbox toegelaten in de rampgebieden.

Opbrengst Dokkumer Granaetrally voor stichting Altijd Doen

6 September 2018


Donderdagavond 6 september werd door de voorzitters van de drie serviceclubs van Dokkum een cheque van €2500,- uitgereikt aan de stichting Altijd Doen. Het bedrag was de opbrengst van de Dokkumer Granaetrally die in juni van dit jaar werd georganiseerd. De Dokkumer Granaetrally werd georganiseerd door de drie serviceclubs van Dokkum: de Rotary Dokkum, de Lions Club Noordoost Friesland en Lions-club Dokkum-Bonifatius. 

Rotaryclub helpt met opzetten van Buurtkamer

24 Augustus 2018

Rotary Dokkum, Stichting Welzijn “het Bolwerk” en stichting AanZet gaan een
Buurtkamer opzetten in Dokkum.
Hun motto is: Ferbynt en beweecht minsken.

De Rotary Club Dokkum helpt de Buurtkamer.
De Buurtkamer is een ontmoetingsruimte voor iedereen die andere mensen wil ontmoeten, een bakje koffie wil drinken of samen een gezellige activiteit wil ondernemen.
De Buurtkamer Dokkum is bedoeld voor inwoners van Dongeradeel en omstreken.
In de Westereen draait al een jaar met succes een Buurtkamer.
Iedereen mag zo binnen lopen. De Buurtkamer Dokkum is vanaf 6 september elke donderdagmorgen geopend van 09:30 uur tot 13:00 uur. Om 12:00 uur is er een gezamenlijke lunch maaltijd.
De feestelijke opening van de Buurtkamer Dokkum is op
donderdag 4 oktober 2018.

Locatie:  Het Bolwerk, Oranjewal te Dokkum
De Buurtkamer Dokkum wordt gerund door vrijwilligers van de Stichting Welzijn “het Bolwerk”  ondersteund de Rotary Club Dokkum.
  
Contactpersoon voor Rotary Dokkum is:
Jan Piet ten Sijthoff, 06 53699243
Email: jp.tensijthoff@gmail.com

11steden zwemactie

20 Augustus 2018Helaas moest Maarten op weg naar de laatste van de 11 steden halverwege Burdaard-Dokkum te strijd wegens gezondheidsklachten en oververmoeidheid staken en werd hij voor onderzoek naar ziekenhuis MCL in Leeuwarden gebracht. Zijn toestand bleek gelukkig niet zorgelijk, maar het was niet verantwoord om door te zwemmen. Daarom werd besloten om het massaal toegestroomde publiek in Dokkum op de hoogte te brengen en het podiumprogramma te beëindigen met de bekendmaking van de opbrengst van de actie. Dit bleek uiteindelijk ruim €82.000,00 te zijn, een geweldige prestatie!
Gelukkig was Maarten op de avond wel in staat het grote eindfeest bij te wonen en de totaal opbrengst van zijn actie te onthullen. Ruim €2.500.000,00 is er voor het onderzoek naar kanker bijeengebracht, een geweldige prestatie.

Rotary Dokkum is erg bij dat het uiteindelijk toch zo is afgelopen en er is alom groot respect voor Maarten die een bijna onmenselijke prestatie heeft geleverd. Iedereen die op welke wijze heeft geholpen: Ontzettend bedankt. Met name natuurlijik Gert Oonk en Peter Horsthuis die de organisatie op zich hadden genomen.

In Leeuwarden waren een aantal Roterians aanwezig om het eindfeest mee te maken.
Kijk verder voor een paar foto's

Granaetrally succes

16 Juni 2018


Op zaterdag 16 juni hebben de gezamenlijke serviceclubs een zeer geslaagde "Granaet Rally" georganiseerd. Zo'n 50 equipes deden er aan mee. Onder prachtige weersomstandigheden werd de tocht verreden en alleen al de verscheidenheid aan auto's was fantastisch. Van de allernieuwste en snelste bolides tot hele simpele oude autootjes deden er aan mee.
De tocht leidde vanuit Dokkum vanaf de Breedstraat via een mooie route naar de provincie Groningen. In Leek werd een lunchpauze gehouden. Vervolgens ging de rit richting Zuid Fryslân. In Sleat werd nog een stop gehouden en daarna door naar Lemmer waar het einde was.
Na terugkomst in Dokkum was er een zeer goed verzorgde barbeque bij de IJsherberg.

De opbrengst voor "Stichting Altijd Doen” is 2500 euro geworden.
Binnenkort gaan de voorzitters van de serviceclubs hiervoor de cheque uitreiken.
 
Het staat al vast dat er in 2019 een vervolg komt en wel op 15 juni 2019 !
 
 

Jubileum

4 Juni 2018

Mooie avond voor UVV vrijwilligers

In Dokkum zijn bijna 500 vrijwilligers actief van de Unie Van Vrijwilligers (UVV). Zij ondersteunen de verzorging van cliënten op tal van plekken zoals in De Waadwente en Dongeraheem.
Om hen voor deze inzet te bedanken, bood de Rotaryclub Dokkum in het kader van haar 60-jarig bestaan, deze groep UVV-ers op 2 juni een Culturele verrassingsavond aan. De Fellowshipcommissie (Frans, Joke en Sjoek) hadden erg hun best gedaan om een mooi programma samen te stellen.
De ontvangst was in het Garnalenfabriekje bij Moddergat met koffie en thee. Als start was daar een verhalenverteller (dhr. Bijlsma) die twee verhalen uit de regio vertelde (uiteraard in het Fries).
Daarna werden de deelnemers per platte wagen (bestuurd door vader en zoon Antonides en Jan Idsardi) uiteenlopende evenementjes bezocht. In de Theaterkerk in Nes was tevens Fries de voertaal bij enige sketches van Ank Bijlsma en Gerrit Haaksma van Ach.mea Culpa.
In een aardappelschuur van de familie Wilman onder Paesens werd genoten van een dansvoorstelling van de DansFactory uit Dokkum (o.l.v. Elske Pompstra). En buitendijks op het Wad bij het Fiskershuske in Moddergat werd een korte masterclass TAICHI QIGONG gegeven door Eva Jensen.
Deze bijzondere avond werd afgesloten bij het Garnalenfabriekje met een hapje en drankje, verzorgt door De Kalkman uit Wierum.
Een gedenkwaardige avond met goede sfeer en gelukkig prima weer.

Wandelen voor Water

21 Maart 2018

Basisschoolleerlingen zamelen met een wandeltocht geld in voor schoon water in Liberia.

Vuil water
Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Dokkum en omgeving hebben op 21 maart een wandeltocht van 6 kilometer door en om het centrum van Dokkum gemaakt. Hiermee is ongeveer 10.000 Euro ingezameld voor waterprojecten in ontwikkelingsgebieden. Rotaryclub Dokkum nam de organisatie en begeleiding hiervan voor zijn rekening. De Jumbo uit Dokkum verzorgde o.a. de versnaperingen tijdens de wandeltocht.
 

Sportteam in de kleren

19 Januari 2018

RC Dokkum sponsort sportclub in Ethiopië

Team
Na een tandheelkundig hulpprogramma aan Ethiopië, heeft één van onze leden voorgesteld om een lokale enthousiaste sportclub in Alecu te ondersteunen door hun outfit te sponsoren.  
Zie hier het resultaat: trotse jonge mensen in felle kleuren.

De Kerstboom van Joris Linssen

10 December 2017

Joris Linssen in Dokkum

 
Foto: Marit Anker
Het televisieprogramma Joris’ Kerstboom van presentator Joris Linssen maakte dit jaar opnamen in Dokkum. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse kerstmarkt, oftewel de Kerstfair op de Zijl in de binnenstad. Bij de grote kerstwensboom werden vele kerstballen in de boom gehangen en veel mensen kwamen ook hier even een kijkje nemen. Leden van de Rotaryclub Dokkum ondersteunden deze activiteit. Het programma met presentator Joris Linssen werd op 24 december om 21.10 uur uitgezonden op NPO 2.

Shelterboxen Sint Maarten

25 September 2017

Rotaryclubs: Samen sterk! Ook onze club heeft hieraan bijgedragen.

Oktoberfest voor een goed doel

29 Oktober 2016

Op 29 oktober 2016 hebben de gezamenlijke serviceclubs Rotary Dokkum, Lionsclub Dokkum-Bonifatius en Lionsclub Noordoost Friesland een Oktoberfest in Dokkum georganiseerd.
In de bovenzaal van Sportcafe De Harmonie zorgden “Die Lustige Moeflons muzikanten” samen met Party DJ Nicky Lorenzo voor de beste Schlagers, apres ski knallers en oktoberfest hits.

De clubs hebben met deze actie een mooi geldbedrag opgehaald wat inmiddels is overhandig aan een stichting die zich bezig houdt met het ouderen-welzijn in de regio Noordoost Friesland. 

Rotaryclub Dokkum werkt met jeugd

25 Mei 2016

Hoewel we in Nederland misschien geen echte armoede kennen, zijn er kinderen die het minder getroffen hebben met mogelijkheden en aandacht.
Voor kwetsbare kinderen heeft Rotaryclub Dokkum recent met steun van District 1590 een viertal activiteiten georganiseerd.
 

Sport op de As

11 Mei 2016

Op zaterdag 24 september 2016 organiseren de gezamenlijke Rotaryclubs BergumDokkum en Lauwersland, samen met Wielervereniging Wadro Otto EbbensLoopgroep Dokkum, loopgroep Hugo Veenker, SV Friesland, loopclub Burgum en Rotaract een uniek en eenmalig sportevenement op de Centrale As: Sport op de As.
Het inschrijfgeld voor deze unieke, eenmalige loop bedraagt € 15,00 en komt volledig ten goede aan het goede doel: 
Stichting Leergeld Noord Oost Friesland.
 

Opbrengst Wandelen voor Water

23 Maart 2016

De actie Wandelen voor Water was dit jaar wederom een groot succes. Mede dankzij de inzet van veel schoolkinderen en begeleiders kon er een opbrengst van € 4500,00 aan voorzitter van der Gang worden overhandigd!! Dit bedrag wordt door de stichting ZOA nog eens vermeerderd met de helft waardoor het totaal € 6750,00 wordt.
Dit is een prachtig resultaat en wij hopen dat het een zeer waardevolle bijdrage aan de bouw van waterputten in Burundi mag zijn.

Opbrengst Benefietconcert voor Opus3

11 Maart 2016

In oktober 2015 organiseerden de gezamenlijke Lions en Rotary Clubs van Dokkum een benefietconcert met 
medewerking van het Frysk Jeugdorkest. Het concert werd gehouden in de zeer sfeervolle Bonifatiuskapel in Dokkum.
De opbrengst van deze avond was bestemd voor Muziekschool Opus 3, het centrum voor muziek in Noordoost Friesland.
Door deze steun is Opus 3 in staat gesteld twee basissets met instrumenten aan te schaffen die gebruikt zullen worden op diverse basisscholen in de regio.
Op deze basisscholen wordt een start gemaakt met de ‘doorgaande leerlijn muziek’, waarbij alle kinderen, van groep 1 tot en
met groep 8, in aanraking zullen komen met gestructureerd muziekonderwijs.
Op dinsdagmiddag 8 maart  vond op CBS Eben Haëzer in Dokkum de officiële overdracht van de instrumenten plaats.
De Eben Haëzer is één van de scholen waarop dit cursusjaar gestart is met de ‘doorlopende leerlijn muziek.
Een afvaardiging van de Lions en Rotary was aanwezig om de instrumenten tijdens een muziekles van groep 7 en 8 aan
directeur Kees Dekker van Opus 3 over te dragen. De kinderen zijn al druk aan het oefenen geweest op de nieuwe instrumenten om er een mooie show van te maken.
Op de foto van links naar rechts: Durk Mous (Lions), Kees Dekker (Opus 3) en Eduard van der Gang (Rotary).


 

Wandelen voor water

10 Maart 2016

Wandelen voor Water 2016
Rotaryclub Dokkum organiseert ook dit jaar weer voor de basisscholen in  de gemeente Dongeradiel de sponsorloop Wandelen voor Water. De Verenigde Naties heeft 22 maart benoemd tot Wereldwaterdag. Rondom deze dag organiseert Sichting Aqua for All samen met ZOA al enkele jaren de actie Wandelen voor Water. Wat de actie aansprekend maakt is dat kinderen 6 km gaan lopen waarbij ze zelf 6 liter dragen. Op deze manier ervaren zij op een leuke manier hoe het is om zelf je water te halen , zoals leeftijdgenootjes dat in zoveel landen moeten doen. Voorafgaand aan de wandeling worden er gastlessen  op  de verschillende basisscholen gegeven . Daarvoor hebben enkele rotary leden eerst zelf een gastles met voldoende informatie ontvangen over het project in Burundi. Deze bijeenkomst werd verzorgd door Rosanne Kniep van ZOA. Burundi is een van de armste landen in de wereld. Een groot deel van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater. De bedoeling is dat er in 6 dorpen waterputten aangelegd worden en met de inzet van het “Wereldvoedselprogramma”kunnen er op de scholen dan warme maaltijden gekookt worden. Een fantastisch doel om ons op woensdag 23 Maart samen  met 330 leerlingen van de verschillende basisscholen voor in te zetten .             

 

Gert Oonk namens Rotary Doctors naar Ethiopie

5 Januari 2016

Gert Oonk uitgezonden naar Ethiopie
  
Gert Oonk, actief Dokkumer tandarts in ruste, wordt in februari 2016 uitgezonden naar Dembi Dolo in Ethiopië. Het betreft een tandartsenmissie van twee keer een maand, in het kader van Rotary Doctors. Gert is lid van de tweede ploeg die er een maand heen gaat.
Missies van Rotary Doctors zijn lange termijn projecten van 6 tot 10 jaar. Men gaat naar (relatief) veilige en stabiele gebieden. Opzet is om de plaatselijke gezondheidswerkers te trainen. In Ethiopie is er 1 arts op 40.000 mensen. Deze artsen zijn vooral in stedelijke gebieden (zoals Addis Abeba) werkzaam. In meer rurale gebieden is het aantal patienten per arts veel ongunstiger. Daarom wordt er gewerkt met health officers en nurses. Deze zijn lager opgeleid dan de artsen. Het gaat dan om enkelvoudige taken: lokale verdoving toedienen, kiezen trekken.
Rotary Doctors is in deze regio al een poosje actief, met wisselend succes. Deze missie is opgezet op speciaal verzoek van een lokale verpleegkundige. Doel voor deze missie is (1) urgente tandheelkundige problemen oplossen: abcessen verhelpen en kiezen trekken; (2) via de scholen een preventieprogramma op gebied van tandenpoetsen opzetten en (3) iemand trainen om dit werk voort te zetten.
Gert is de afgelopen periode druk bezig geweest om een waslijst aan papieren in orde te maken om af te kunnen reizen. Ethiopië is erg kritisch op de mensen die ze toelaten om er te komen werken. Ook het (ontbreken van) materiaal maakt goede voorbereiding extra belangrijk.
 
We zullen Gert volgen en zijn straks benieuwd naar zijn ervaringen

Benefietconcert FJO

16 September 2015

Frysk Jeugd Orkest speelt voor muziekles op basischolen
Dokkum, 14 september 2015 -Rotary en Lions slaan de handen ineen en organiseren zaterdagavond 3 oktober in de Bonifatiuskapel in Dokkum om 20.00 uur een bijzonder benefietconcert. Een openluchtconcert op een unieke lokatie. Het Frysk Jeugd Orkest treedt die avond op. De opbrengst van de avond gaat naar Opus3. Zij kunnen zo muziekinstrumenten aanschaffen om muziekonderwijs op basisscholen in Dongeradeel,  Ferwerderadeel en Schiermonnikoog te verzorgen.  Kaarten zijn verkrijgbaar via www.fryskjeugdorkestindekapel.nl en bij de volgende adressen in Dokkum: Opus3, Van der Gang, Primera, boekhandel Schaaf, 1622Lifestyle, Regiomakelaardij en Van Sinderen.

Muziek maken is leuk en bovendien bewijst wetenschappelijk onderzoek dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken verbetert vooral het abstractievermogen en het analytisch denken. Samen musiceren versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline, net als de sociale en emotionele vaardigheden. Kees Dekker, directeur van Opus3: ‘Wij  vinden het belangrijk dat alle kinderen kennis maken met musiceren, ook die kinderen die dat misschien niet van huis uit meekrijgen. Daarom ondersteunen we op deze manier het muziekonderwijs op de basisschool.’

Muziekinstrumenten op scholen
Muziekonderwijs op basisscholen is door krimpende budgetten geen vanzelfsprekendheid. Centrum voor muziek Opus3 ontwikkelt lesprogramma’s om het muziekonderwijs te ondersteunen. In samenwerking met een aantal scholen wordt een ‘doorlopende leerlijn muziek’ opgezet. Zo krijgen kinderen van groep 1 tot en met groep 8 lessen in muzikale oriëntatie, proberen ze verschillende instrumenten uit en spelen ze samen in een band of schoolorkest. Hiervoor zijn veel instrumenten nodig, instrumenten die Opus3 nu niet heeft. Met de opbrengst van het benefietconcert ontvangen drie scholen basissets met instrumenten waardoor het muziekonderwijs en het vormen bands en schoolorkesten mogelijk zal zijn.

Bijzonder orkest en solist
Het Frysk Jeugd Orkest heeft een symfonische bezetting van 60 leden en staat onder leiding van Theo Brouwer. Naast het symfonisch repertoire staan ook filmmuziek en musicalwerken regelmatig op het programma. Het orkest heeft een grote staat van dienst. Zo won het deze zomer op het vijfde Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten de eerste prijs in de categorie ‘Jeugdorkest groot-symfonisch’. Ook is het orkest uitverkoren om in aanwezigheid van Koning en Koningin, te spelen tijdens de slotviering van 200 jaar Koninkrijk in Koninklijk theater Carré.  Voor het benefietconcert in de Bonifatiuskapel neemt het orkest een bijzondere solist en oude bekende mee: celliste Florianne Remme. Remme (2000) begon op achtjarige leeftijd met cellospelen. Vanaf haar elfde volgde ze lessen bij Jiri Prchal in Leeuwarden. Op haar veertiende werd ze toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en daar volgt ze momenteel lessen bij Corine ’t Hoen. Van 2010 tot 2014 was ze zelf ook lid van het Frysk Jeugd Orkest.

Voor meer informatie: Bart van der Zant, 06-53840455

Nieuw bestuur treedt aan

24 Juni 2015

Op 24 juni is tijdens een gezellige en goed bezochte clubbijeenkomst op de fraaie Poutsma State een nieuw bestuur aangetreden van de Rotaryclub. Tineke Vogels en Hartog Ensel werden als voorzitter en secretaris opgevolgd door respectievelijk Eduard van der Gang en Sjoerd Hellinga.  
Nieuw in het bestuur kwamen als inkomend voorzitter en -secretaris Bart van der Zant en Wilma Frankema. En Tjerk Soet past nog een jaar op de centen.
Het nieuwe bestuur heeft de wind in de zeilen en de blik vooruit onder het motto "Tijd en Talent". Dat belooft nog wat.....

Blindenfietstocht jubileum 10 jaar!

6 Juni 2015

Voor de 10e keer op rij organiseert de Rotaryclub Dokkum een tandemtocht voor blinden en slechtzienden. Al jaren zijn er goede contacten met de Oogvereniging. Ook in dit jubileumjaar zullen er weer zo’n 30 tandems meedoen. De tocht van zo’n 45 kilometer wordt gehouden op 6 juni 2015. Er wordt gestart in Holwerd, waarna o.a. via Hantumerburen en Oosternijkerk 
naar Dokkum wordt gefietst en vandaar weer terug naar Holwerd en de pier, waar de dag wordt afgesloten met een heerlijk dinerbuffet. Uiteraard zorgen de leden van de Rotaryclub ook tussendoor voor de inwendige mens en ontmoeten de deelnemers tijdens deze dag nog een paar feestelijke verrassingen.

Bonifatiuspark

18 April 2015

Rotaryclub Dokkum helpt al langere tijd eens per jaar mee met het onderhoud van het Bonifatiuspark. Bestond het werk in het verleden nog wel eens uit schoffelen of banken en interieur soppen, dit jaar lag er een andere uitdaging.
De beheerders hadden 20 kuub houtsnippers laten komen die ter bestijding van het onkruid verspreid moesten worden op de borders in het park. Een lekker “putsje”.
Gelukkig hadden enkele van onze leden voor goed materieel gezorgd en toen Jelle Bos van Lauwersoog Camping en Waterevents nog met een shoveltje aan kwam zetten, waren de houtsnippers in een morgentje allemaal keurig verspreid. 

De soep met broodjes smaakten daarna prima!

NL Doet

21 Maart 2015

Op 21 maart deed de Rotaryclub Dokkum weer mee aan de jaarlijkse vrijwilligers dag van het Oranjefonds, NLDoet. 
Dit jaar werd Vluchtelingenwerk Dongeradeel de helpende hand toegestoken. 
Het gehuurde gebouw op Betterwird kon wel een opknapbeurt gebruiken. Samen met een aantal mensen die bij Vluchteligenwerk zijn aangesloten, werden leslokalen opgeknapt, gangen schoongemaakt en geverfd en op enkele plekken behangen.
Het resultaat was prima en de mensen van Vluchtelingenwerk waren er erg blij mee.

Kwartetspel

13 November 2014


Donderdag 13 november aan het eind van de middag werd in het Stadhuis van Dokkum het Oud Dockumer Kwartetspel gepresenteerd. Wethouder Pytsje de Graaf nam het eerste exemplaar in ontvangst en probeerde het spel direct uit. Het kwartetspel is een initiatief van de Rotary Club Dokkum en in beperkte oplage verkrijgbaar. De opbrengsten van het spel komen volledig ten goede aan lokale goede doelen in Dokkum en omstreken. De kwartetten bestaan onder andere uit Oud Dockumer burgemeesters, bedrijven, kerken, bijnamen en meer.